5 Najlepših igara na snegu

5 najlepših igara na snegu?

Pao je sneg, deca su ga se nestrpljenjem iščekivala, oblače se skafanderi, jakne, obuvaju se čizme, stavlja kapa, šal i rukavice i spremni smo za sneg. Ali koje su to igre kojih se deca mogu igrati na snegu? U nastavku teksta dajemo vam neke predloge 5 najlepših igara na snegu.

*

1. Borba za tvrdjavu

Tok igre: Učesnici se podele u dve grupe sa istim brojem članova. Jedna grupa pravi kružni zid od snega, nakon toga se utaba sneg na prostoru za igru prečnika 2 – 3 metra. U tvrđavi se nalazi jedna ekipa, a izvan nje druga. Ekipa koja se nalazi izvan tvrđave ima zadatak da prodre unutra, dok je druga ekipa sprečava Način na koji se vrši napad na tvrđavu: grudvanjem, vučenjem, potiskivanjem, nošenjem. Igrač koji je na bilo koji način izbačen iz tvrđave nema pravo povratka Pobednik je ekipa koja je ispunila svoj zadatak a to podrazumeva da je osvojila ili odbranila tvrđavu.
5 najlepših igara na snegu borba za tvrđavu
*

2. Oslikavanje andjela

Tok igre: Pronađemo sneg koji prethodno nije utaban i da je dovoljno visok. Legnemo na leđa, preporučljiv je dublji sneg jer je manja verovatnoća od povreda. U ležećem položaju pomeraju se ruke i noge (širi i skuplja) istovremeno ili odvojeno. Nakon što oslikamo siluetu andjela lagano ustajemo uz pomoć druge osobe ili samostalno vodeći računa da se ne pokvari oslikani anđeo. Ova igra je preporučljiva kako za mladji tako i za stariji uzrast jer se vežba koordinacija ruke i noge i razvija pažnja deteta.

5 najlepših igara na snegu oslikavanje andjela
*

3. Sankanje

Tok igre: Za ovu igru su vam potrebne samo sanke, u zavisnosti od uzrasta deteta mogu se kombinovati različite igre. Na primer za decu mlađeg uzrasta možete pronaći malu nizbrdicu ili padinu gde će se ona samostalno  spuštati sankama. Za malu decu pogotovo ona koja su tek počela sedeti, prigodne su sanke sa naslonom kao što su naše Sokoplet sanke, je nećete imati brigu da li će dete ispasti, u našim sankama će biti sigurno i bezbedno. Kanap se provuče kroz rupu predviđenu za to i jurimo, trčimo i vučemo dete, deca se međusobno mogu takmičiti sa nizbrdice čije sanke će pre stići do cilja, ili pak mogu označiti startnu i krajnju tačku. Deca se podele u ekipe, jedno dete sedi na sankama a drugo vuče, na znak deca se trkaju ko će pre stići do cilja. 

5 najlepsih igara na snegu - sankanje
*

4. Pravljenje Sneška Belica

Tok igre: Ova igra postoji još od davnina, za ovu igru potreban je sneg koji će biti dovoljno mokar kako bi Sneško  Belić mogao da se napravi i oblikuje. Deca starijeg uzrasta se mogu podeliti u nekoliko grupa, zadatak je da svaka grupa napravi po jednog Sneška Belića. Deci se mogu dati uslovi kao što su: da Sneško Belić bude veličine deteta, čoveka, psa. Osim toga deci se mogu dati različiti predmeti i aplikacije koje će koristi prilikom pravljenja Sneška Belića. Pobednik je ona grupa koja prva obavi zadatak

5 najlepših igara na snegu pravljenje sneška belića
*

5. Snežni Iglo

Tok igre: Pao je veliki sneg, jedva da se može pročistiti staža, u takvim situacijama idelana igra je pravljenje igla. Za ovu igru potrebno je dosta snega, sneg prvo treba dobro utabati i postaviti dobar temelj, nakon toga uz pomoć velikih i malih grudvi od snega grade se zidovi. Potrebno je ostaviti otvor koji bi predstavljao ulaz, deci se prepušta mašti na volju da izgrade snežno iglo po svojoj želji. Iglo im može poslužiti i daljim igrama kao sklonište za igru. Ispred igla mogu parkirati svoje sanke ili pak putem sanki prevoziti sneg. 

5 najlepših igara na snegu pravljenje snežnog igla
//

Duša se leči kada ste među decom

Fjodor M. Dostojevski