o nama

Naši proizvodi su napravljeni od isključivo prirodnih materijala i to drveta u kombinaciji sa vrbovim prućem.
Vešte ruke sa strpljenjem i umećem izrađuju svaki proizvod koji je jedinstven na tržistu. 

Pusti video zapis

Tajna leži u malim pojedinačnim koracima koje moramo slediti prilikom izrade unikatnih proizvoda od pruća

Vrbovo pruće kao osnovni materijal

Uzgoj vrbove biljke

Glavni materijal koji se koristi u našoj proizvodnji je vrbovo pruće. Ova biljka se uglavnom sadi kada dođe jesen i opadne lišće. Zemljište na kom se uzgaja treba da bude vlažno i peskovito. Zato su pogodne obradive površne u rečnim dolinama.

Zašto je zemljište bitno? Vrbovo pruće koje se uzgaja na rastresitoj podlozi kasnije bude mekano i lakše se plete, dok se sa tvrdim prućem teže plete.

Postoje dve sorte koje se najčeće uzgajaju a to su amerikanka i zlatica. Da bi se biljka koristila u procesu proizvodnje treba da naraste do visine od 170cm, za šta joj je potrebno i do godinu dana.

Vrbovo-pruće

Kosidba i priprema za pletenje

Košenje pruća se nekada obavljalo ručno sa vinogradarskim makazama. Danas uz pomoć priključnih mašina znatno je olakšan taj postupak.

Svaki prut je obavijen debelom korom, za pletenje prut bi trebao biti beo što podrazumeva termičku obradu. Nakon termičke obrade svo pruće bi trebalo da se isklasira po dužini i osuši. I tek tada je spremno za pletenje.

Proces pletenja

Pletenje je složeni postupak koji zahteva jake i vešte ruke. Postoje različite tehnike koje se koriste i potrebno je vreme kako bi se one savladale. Vreme koje je potrebno da bi se ispleo neki proizvod zavisi od njegove veličine i složenosti. U pletenju se osim celog pruta može koristi i prut rascepljen na trećine po dužini gde se dobijaju tanke trake koje se nazivaju vitke.
O nama Sokoplet proizvodi

Preporuceni proizvodi