3 IDEJE ZA DORUČAK

Doručak je najvažniji obrok u toku dana i to sa dobrim razlogom. Njime se nadoknađuje zaliha glukoze i povećava nivo energije nakon sna. Doručkom unosimo potrebne materije koje nam pružaju energiju i hrane naš organizam.  

Doručak za jutarnju ENERGIJU

Glavni izvor energije koje hrani naše telo je glukoza. Glukoza se razlaže i apsorbuje iz ugljenih hidrata koje jedete. Telo skladišti većinu svoje energije u obliku masti. Osim masti telo takođe  skladišti nešto glukoze kao glikogen. U perodu posta ili tokom držajna dijete (bez jedenja), na primer preko noći, jetra razgrađuje glikogen i oslobađa ga u krvotok kao glukozu kako bi nivo šećera u krvi bio stabilan. Ovo je posebno važno za vaš mozak, koji se skoro u potpunosti oslanja na glukozu za dobijanje energije.Ujutro, nakon što ste ostali bez hrane čak 12 sati, vaše zalihe glikogena su niske. Кada se sva energija iz zaliha glikogena potroši, vaše telo počinje da razlaže masne kiseline kako bi proizvelo energiju koja mu je potrebna. Ali bez ugljenih hidrata, masne kiseline se samo delimično oksidiraju, što može smanjiti nivo energije.

Zato je bitno obavezno ujturu doručkovati. 

Predlog 1:

Na slici je prikazan primer tradicionalnog doručka. KUVANA JAJA, VUĆ DOMAĆI HLEB I MLADI LUK.

Predlog 2:

Laganiji vid doručka je voćna salata. koje se može kombinovati sa ovseinim pahuljicama. Izbegavajte gotove muslije jer su puni šećera, pre se opredelite za intergralne, ovsene, ječmene ili razane mekinje i kombinujte ih sa mlekom ili jogurtom.

Sveže voće kao i orašasti plodovi su preporučljivi ujutru zato što pružaju visok kalorijski izvor i pružaju dosta energije. 

Osim navedenih možete kombinovati integralni tost, integralni sendvič ili tost od kiselog testa, ili engleski muffini ili štrudle sa voćem,  jajima, paradajzom, pečurkama, spanaćem, lososom, sirom, avokadom ili par kašičica namaza, poput humusa ili puter od kikirikija ili badema. Takođe za doručak se preporučuje smoothie od svežeg voća ili povrća, prirodnog jogurta i mleka prirodni jogurt sa dodatkom svežeg voća za dodatnu slatkoću i nekoliko sirovih oraha za hrskavost.

Poslužavnici za serviranje doručka

slika-na-krevetu-jpggg

Brzinski DORUČAK

Predlog 3:

Skuvajte sebi kafu, i pripremiti brzi krosan, pecivo sa makom jer će vam pružiti potrebnu energiju za funkcionisanje tokom celog dana.