Baštenski nameštaj

5 saveta za odabir baštenske garniture

Baštenski nameštaj za tebe

Stigli su sunčani dani, želiš da odmoriš nakon napornog dana na svojoj terasi ili balkonu ali potreban ti je adekvatan baštenski nameštaj.
Pitaš koji bi najpogodniji

baštenski nameštaj

bio za tebe?
sokoplet-saveti-za-odabir-bastenske-garniture
Pažnja: U ovom tekstu ne želim da te navedem da kupiš baš naše pletene garniture koje se by the way nalaze na ovom linku. Već želim da ti skrenem pažnju na šta sve treba da vodiš računa prilikom odabira baštenskog nameštaja.
U zavisnosti od tvog kutka koji želiš da opremiš bilo da je u pitanju balkon, terasa, bašta sigurna sam da ćeš nakon čitanja ovog teksta izabrati pravu stvar tj. garnituru za dvorište.

Prvi savet - prostor

Prvi savet prilikom odabira baštenskog nameštaja je prostor kojim raspolažeš, da ne kupiš neke OGROMNE stolice i sto koji ne mogu stati na tvoju terasu, balkon ili neki drugi prostor koji želiš da urediš za opuštanje.
Dobro premeri i proceni jer kao što kaže naš narod dvaput meri jednom seci“, niko od nas ne želi da baci svoj novac tek tako, već želi da kupi stvar koja će ga služiti i trajati duži vremenski period.
sokoplet-prvi-savet-za-odabir-bastenskih-garnitura

Drugi savet - izgled

Drugi savet se odnosi na izgled i uklapanje u tvoj spoljni enterijer. Kako želiš da dekorišeš svoj kutak na otvorenom. Imaj u vidu boju fasade, ogradice na terasi ili balkonu, cveće, saksije i ostale detalje koje planiraš da uklopiš. Odluči se i razmisli o izgledu, da li želiš da bude urbanog i modernog stila ili pak želiš da bude opuštenijeg izgleda ili možda u etno fazonu.

U zavisnosti od prostora koji planiraš da skockaš onako kako baš ti želiš, u skladu s tim odaberi odgovarajući baštenski nameštaj. Odaberi garnituru za dvorište koju ćeš koristiti na duže staze, gde će osim udobnosti koje pruža, izgledati otmeno, unikatno i skupoceno poput pletenih baštenskih garnitura koje su delo ručnog rada. Izbor je isključivo na tebi i tvom ukusu.
Sokoplet savet za odabri bastenske garniture - izgled

Treći savet - budžet

Treći savet se odnosi na razmatranje budžeta i toga koliko si u mogućnosti da platiš, jer kao što kaže naš narod „koliko para toliko muzike“. Baštenski nameštaj se ne kupuje svake godine, tako da dobro razmisli o tome koliko novca možeš i želiš da investiraš u kvalitetan baštenski nameštaj i koliko dugo planiraš da ti traje.

Da li ćeš kupiti plastične stolice koje će nakon 2 godine izgubiti svoje živopisne boje od sunca i postati oštećene i lako lomljive, ili ćeš kupiti aluminijumske stolice koje će izgubiti sjaj. Možda ćeš se odlučiti za pletene garniture, možda drvene stolice ili pak rešiš da odgledaš neki tutorijal na youtube i samostalno napraviš garnituru za terasu od paleta izbor je isključivo na tebi. Prekalkuliši se i izdvoj novac jer kvalitetna baštenska garnitura za dvorište pravilnim održavanjem može trajati i do 10 godina.
sokoplet treci savet za odabir namestaja budžet

Četvrti savet - upotreba

Četvrti savet se odnosi na upotrebu baštenskog nameštaja, šta očekuješ, kako planiraš da ga koristiš, da li će to biti samo kutak za izležavanje i odmor ili pak želiš da organizuješ ručak i zabavu na otvorenom.

Često su sve baštenske garniture od ratana veoma niske tako da nisu baš pogodne ako bi ti došlo neko drušvo ili porodica na ručak. Takođe i garniture od paleta su predviđene samo za leškarenje i odmor. Dok gvodene stolice i stolovi dobro rešenje za ručak u prirodi na otvorenom, ali na žalost ne pružaju tu udobnost tokom sedenja kao pletene baštenske stolice koje osim što su udobne za sedenje, idealne su za premeštanje i organizovanje popodnevnog ručka na otvorenom.
ganitura za dvoriste

Peti savet - održavanje

Peti savet se odnosi na održavanje baštenskog nameštaja i odlaganje, da li suganiriture za terasu sklone prljanju, buđi ili rđi. Da li želiš svakog dana da brišeš svoje plastične ili aluminijumske stolice koje su „ukrasile“ muve, na kojima se vidi svaki trag ili pak da prenosiš teške gvozdene stolice sa mesta na mesto koje su i po 10kg težine.

Treba da pročitaš o tome kako se održava koji baštenski nameštaj u zavisnosti od kog materijala je napravljen. Osim navedenog takođe treba da imaš u vidu gde ćeš tokom zimskih dana odlagati svoj baštenski nameštaj kao i koliko prostora ti može zauzeti. Postoji mogućnost i korišćenja baštenskih garnitura u dnevnom boravku ili sobi u zavisnosti od veličine i lakoće premeštanja.